Tekst

Keskööringis (võimalikult aastavahetuse momendil) tuli minna üksinda pimedasse rehetuppa ja ütelda reheahjule selge häälega mingi soov või küsimus ja kuulata, mida reheahi selle peale kostab. 1930.-1931. aasta vahetusel Uandi talus ronisin mina reheahju, sõber aga õhutas neiukesi ahjult tulevikku ja tulevase mehe nime küsima. Noh, eks ma siis jorisesin ahjust igale küsijale sobiva vastuse. Muidugi oldi esialgu ärevil ja ähmi täis – ahi vastas päris arusaadavas keeles! Alles mõne kuu möödudes rääkisime sõbraga ära, kuidas seekord ahi kõneles. Kas kõik küsimaskäinud hiljem teada said, kuidas lugu tegelikult oli või jäi mõni kergeusklik elu lõpuni uskuma imet, seda ma küll ei tea. Enamus said teada – ja küla naerda.

Ahjusolija kuulutab tulevikku.

Otepää

M. Raju

1982

RKM II 361, 201 (5) < Otepää khk – M. Raju (1982)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Läbi jalgevahe ahju vaatamine

830

9048
/ / / /
Citation
“Keskööringis tuli minna üksinda pimedasse rehetuppa …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/53048.