Tekst

Põletatakse ka vanalaastal taldrikul paberit. Põlemisest järele jäänud tuhk moodustab varju peal vaadatuna mõne kujundi. Selle kujundi järgi ennustatakse tulevikku. Näiteks kroon tähendab au saamist uuel aastal. Auto kujutis – masinatega mingit tegemist [---], looma kujutis – loomaõnne. Põllumehele on heaks ennustuseks sirp või vikat. Nende ennustuse tähendustest võime lugeda eesti rahva austust ja kartust kuningate ja kõrgemast soost rahvaste vastu (kroon), samuti oma põllulapi ja loomade vastu (loomakujutis, sirp, vikat). Kaasas sellega käib ka tehnika uute saavutuste hindamine. See on juba hilisema perioodi rahvakommete liik (auto, traktor, vedur).

Paberi põletamine.

Karula

J. Sarapuu

1956

RKM II 49, 535 (2) < Karula khk – J. Sarapuu (1956)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Paberi põletamine

680

8898
/ / / / / /
Citation
“Põletatakse ka vanalaastal taldrikul paberit …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52898.