Tekst

[---] Tuleb võtta paber (kõige parem, vihikuleht või kaks), hästi kokku mütsutada ja taldriku põhja peal põlema panda. Kui paber ära põleb, jääb järele põlemise jääk (süsi), see omab igasuguseid kujutusi, milliseid ei tohi kohalt ära liigutada (hoida tuule eest), vaid viima seina ja tule vahele nii, et seinale moodustuvad kujutised. Minul tekkis kord traktor. Veel sama aasta kevadel läksin traktorijaama tööle. Teine kord moodustus imeline kujutis – keera, kuidas tahad, kalmuküngas jääb kalmuks – lilled ja rist ka peal. Mu kadunud mees ütles: „Naiseke, keera seda taldrikut nii palju kui tahad, see on minu haud.“ Ja kaheksandal juulil samal aastal matsimegi tema. Viimane lugu juhtus 1971. a. [---]

Paberi põletamine.

Otepää

L. Gross

1985

RKM II 390, 369/70 (55) < Otepää khk – L. Gross (1985)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Paberi põletamine

679

8897
/ / / /
Citation
“Tuleb võtta paber …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52897.