Tekst

Siis tehti õlgedest üks lammas, pandi viil lambanahka ümber, et päris lammas välja nägi. Pisikene mudu. Siis viidi teise peresse, aga üsna nähtavasse kohta. Kui sii leiti enne ommikut üles, siis tähendas sii lambaõnnistust. Kui aga pärast, kui juba valge, siis tähendas lambakatku, sellele talule mudugi, kuhu viidi. Mul oli ükskord kolm tükki korraga õues. Aga mul põlnd ühtki lammast, ei tia nüüd, kas oli tal tähendust või ei. Seda nimetati näärijääriks. Hiljem kujunes sii meheks ja selle nime oli „Madis Veisepäralt“, et õlgedest tehtud.

Õlgkuju viimine teise peresse.
Kuju hakati viima alates toomapäevast (21. XII), siit tuleneb Tahma-Tooma nimetus. Nappe teateid on ka sisemaalt Ambla, Põltsamaa, Suure-Jaani, Äksi khk.

Kullamaa

J. Nurme

1960

RKM II 101, 125/6 (94) < Kullamaa khk – J. Nurme (1960)

Vana- ja uusaasta

ÕLGKUJU TEGEMINE

27

8245
/ / / / / /
Citation
“Siis tehti õlgedest üks lammas …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52245.