Tekst

Velise pool tehakse [uue aasta öösel] õlest nääripoisse, mida tüdrukutele ukse taha viiakse. Kel õlest tehtud nääripoiss ukse taga, saab sel aastal lapse. Kui viiakse peremehele ukse taha, siis tähendab see palju õnne ja poja saamist tuleval aastal. Harilikult on peremehele ukse taha pandud õlest nääripoisil piip suus või mõni teine hinnaline asi poisi (õlgede) sisse ära peidetud, mis toodule kingituseks langeb.

Õlgkuju viimine teise peresse.
Kuju hakati viima alates toomapäevast (21. XII), siit tuleneb Tahma-Tooma nimetus. Nappe teateid on ka sisemaalt Ambla, Põltsamaa, Suure-Jaani, Äksi khk.

Vigala

V. Lao

1923

E 64218 (19) < Vigala khk – V. Lao (1923)

Vana- ja uusaasta

ÕLGKUJU TEGEMINE

26

8244
/ / / /
Citation
“Velise pool tehakse uue aasta öösel õlest nääripoisse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52244.