Tekst

Jõululaupa tehti üks leib [---], siis viidi tädä aita ja oieti kuni teise jouluni. Teise joululaupa ohtu toodi üks vakk kaeru tuba. Esimise püha hommiku toodi ka see leib tuba, leikati peenest ja segati kaeruga segasi, siis valeti olut pääle ja andakse kaikile loomadele seda mekkida. Selle kunsti peräst, et siis loomad üväst korda lähäväd.

Jõululeib hoidu – kari ei saa kahju.
Jõulust alles hoitud leib söödeti veistele tavaliselt esimesel karjalaskmise päeval, teistest tärminitest on nimetatud kolmekuningapäeva, küünlapäeva, vastlapäeva; hobustele anti jõulust hoitud leib esimesel künni- või külvipäeval. (Vt. toitlus).

Vaivara

I. Männik?

1893

H II 36, 710 (3) < Vaivara khk – I. Männik? (1893)

KARJANDUS

522

7599
/ / / / /
Citation
“Jõululaupa tehti üks leib …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51599.