Leib

Jõululaupäeva ööse pannakse ahjuluud ja leivalabidas … Jõululauba õhta vanasti leivalabidas … Ahjuroop ja ahjuluud maeti ära … Jõululaupäeva ööseks toodi leivaastjas … Jõululaupäeval ja vana-aasta õhtul jäetud leivalabidas ... Ja väike leibakakk pannakse ahju … Leiba tehti kolme sorti … Talsipühi karask, midä parhillaki viil … Kui jõululaupäeval kuklid tehakse … Jõululaupäeval, kui saiad ahju pannaks … Kui naisterahvas jõuluks ehk nääriks leiba teeb … Perenaine küpsetas igaühe nimele jõulukaku … Kui jõulu levad-saiad ahju pandi … Jõulu eel valmistati nn. kuhjaga leib … Jõuluse levatööga ühes tehtud üks leib kuhjaga … Jõulupühade ajal valmistati eriline torniga leib … Kogu pühade aja hoiti sarviline kakk laual ... Jõuluks saab kolm väikest leiba tehtud … Jõuluks tehti jõulukakk, väikene rukkileiva taignast … Vajutati sormuse märgid pääle Jõuluks tehtud üks suur leib … Lõpekakku ei söödud ära … Kui perenaene jõuluks leiba teeb … Karjasele tehti jõuluks kakuleiba … Jõuluks tehti tingimata vorsti ja lemmleiba … Kui jõuluks leiba tehti … Jõuluorik tehtud jõuluks jämedast nisujahust … Tehti tainast jõuluorikas … Üks leib tehti sea moodi … Vanaste saand jõuluks peenest jahust üks sea moodi leib … Ka tehti enne jõulu, koguni enne toomapäeva … Jõululeib hoiti kevadeks alles … Enne jõulu tehti jõulupull … Jõuluaeal peetakse terve leib kõik kolm päeva … Jõululaupa pannakse terved leivad lauale … Kui jõululaube õhtul või öösel magama heidetakse … Kui meie olime lapsed … Jõulusaia küll küpsetati … Mõnikord õli kua õstetud jahudest sai tehtud … Mõisa poolt oli küpsetatud kakud … Jõulutoidud olid tavaliselt sialiha ja tanguvorstid … Riivikooki tehti – kartulist riivitakse … Jõuluks küpsetati meil kaerajahukookisid ... Naised sõtkusid koogitainast õdra- vai nisujahudest … Tehti väikeseid kookisid … Jõulu ajal pandi iga jõululauba õhta ahju piirakat … Jõulus vorstid ja saia ja piirukat … Jõululauba tehti terve pühade jagu toite valmis … Piparkoogi tainast, olid vormid, ise tegime …