Tekst

Jõululaupäeva õhtul tehakse õlgedest kingsepp. Punutakse neist keha, kolm jalga ja pea. See mudel pannakse põrandale seisma. Siis seisavad kaks meesterahvast, esimesel nägu „kingsepa“ poole, teisel selg, võtavad ahjuhargi ja katsuvad „kingsepa“ silmi peast ära torkida, et see häid saapaid polla teinud: torkijad panevad ahjuhargi jalgade vahelt läbi ja see, kelle selg „kingsepa“ poole on, püüab ahjuhargi „kingsepa“ vasta pead juhtida, kuna see, kellel nägu „kingsepa“ poole on, harki kõrvale püüab saata. Nii mängitakse seni, kui „kingsepp“ lopsu saab ja pikali kukub.

Kingsepa silma pistmine.
Suudarimängu nimetus on levinud Virumaa põhjarannikul ja Kuusalu khk, kassi- või kiisumängu nimetus Hiiumaal, Muhu khk, Kinga-Jaani nimetus Saaremaal. Kingsepamängu paralleelnimetused on veel rätsepa silma pistmine, kiisamäng, jäneselaskmine, rebaselaskmine, nugisemäng jt. Mäng on üldlevinud; ka Lutsi keelesaarel.

Kadrina

A. C. Kivi

1898

E 35818/9 (127) < Kadrina khk – A. C. Kivi (1898)

Jõulud

MÄNGIMINE

257

7334
/ / /
Citation
“Jõululaupäeva õhtul tehakse õlgedest kingsepp …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51334.