Tekst

Kui ma olin veel laps, elasid tsaariajal vanemad Otepää ligidal lühikest aega. Jõululaupäeva ja vana-aasta õhtul tõi ema pikad rukkiõled tuppa, laotas põrandale laiali. Õhtul tuli naabripoiss meie tuppa, istus põrandale õlgede peale maha ja ütles: „Ma hakkan passi lööma.“ Võttis õlgi ja keerutas õlgedest suure vöroska kokku, hakkas õlgede peal põrandal ringiratast peksma, ikka mats ja mats. Oli kuulda: siis tulevat hea vilja-aasta, muidu ei ole rehes midagi peksta, kui ei ole vilja, sest tollal ei olnud veel rehepeksumasinaid. [---]

Passilöömine.
Tuntud kogu maal, mängitud jõulude ajal alates õlgede tuppatoomisest; mängukeeldu tuleb ette jõululaupäeval ja eriti 1. jõulupühal. Õlgnuudi (passi) nimetusi on veel: tuust, kurst, patsid, köied, iirid, nuiad, untsak; passilöömist on nimetatud sütsilöömiseks, utsipatsiks, tuudilöömiseks, saapatallutamiseks.
* vöroska – köie

Otepää

M. Adel

1982

RKM I 16, 320/1 < Otepää khk – M. Adel (1982)

Jõulud

MÄNGIMINE

256

7333
/ / / /
Citation
“Kui ma olin veel laps …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51333.