30. novembril peab poiss ehk tüdruk üks hääring ehk 9 silku …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

30. novembril peab poiss ehk tüdruk üks hääring ehk 9 silku …

Tekst

30. novembril, see on andresepäeval, peab poiss ehk tüdruk üks hääring ehk 9 silku savade otsast peale hakates ilma leivata ära sööma ja siis ilma joomata magama minema. Ta peab aga enne kellu 12 ööse magama, siis tulla tema tulevane abikaasa ja tuua temale juua. Kes aga silku ega hääringe ei taha süüa, see jätagu magama minnes pahema jala sukk, mis päeval jalas oli, jalga. Ta peab aga ka enne kellu 12 ööse magama, siis tulla jällegi tulevane abikaasa tema juurde. Üksnes sellele pidada tulevane abikaasa juurde tulema, kes andressepääval õhtu enne magamaminemist seda 1. ehk 2. punkti täidab. Teistel päävadel ei olla sellest tegemisest mingisugust kasu, sest siis ei tule abikaasa mitte.

Kommentaar

Soolast süüa.
Kõige populaarsem moodus. Soovitatud on ka veenõu voodi alla asetada. Ligi 20 kirjapanekut Saare-, Pärnu-, Viljandi-, Tartumaalt, mujal juhuslik. Suka jalgajätmise soovitusest on üksainus kirjapanek.

Kihelkond

Vaivara

Koguja

N. Heek

Kogumisaasta

1889

Täisviide

H III 1, 121 (1) < Vaivara khk – N. Heek (1889)

Tähtpäev

Andresepäev

Teema

MAAGILISED TOIMINGUD

Alateema

Tulevase ennustamine

Tähtpäevateksti nr

35

Teksti nr

6831
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / / /
Citation
“30. novembril peab poiss ehk tüdruk üks hääring ehk 9 silku …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50831.