Keegi jutustas: „Ma ei tea …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Keegi jutustas: „Ma ei tea …

Tekst

[---] Keegi jutustas: „Ma ei tea, siinpool seda moodi pole vist olnudki. Kui ma Viluveres olin, siis tegime mardilaupäeval 12 puuda linnassid õlleks ja läksime õhtal marti jooksma. Hommikul tulime tagasi, koorem oli mehekõrgune. Seal oli kõiksugu asju: vorste, mauku, herneid, ube, liha, villu, suiriiet, igasuguseid paelu jne. Säärepaelad, villad, riided jne. müüsime ära, tasusime õllekulud, vahest jäi vähe viinarahagi. Siis ajasime küla kokku, harilikult 20–35 inimest, sõime, jõime ja priiskasime seitse päeva. Vahest ei jõudnud 20–35 inimest seitsme päevaga korjatud varandust ära süüa – mõni toit läks halvaks. Siin on inimesed nii juhmid, ei anna mardisantele midagi.“ Käiakse praegugi perest peresse, pannakse toime simmanisid. Mangumine on enam-vähem vanaks moeks jäänd.

Kommentaar

Mardipidu.
Ülemaaline, välja arvatud Setumaal. Läänemaal mardipulma nime all, üksikjuhtudel nimetatud kirmeseks, simmaniks, balliks.
* puuda – raskusmõõt (1 puud – 16,38 kg); mauku – siin ilmselt valget jahuvorsti või jahukäkke

Kihelkond

Rapla

Koguja

L. Pärt

Kogumisaasta

1921

Täisviide

E, StK 11, 72/3 (20) < Rapla khk – L. Pärt (1921)

Tähtpäev

Mardipäev

Teema

MARDISKÄIMINE

Alateema

Mardipidu, -pulm

Tähtpäevateksti nr

447

Teksti nr

6271
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / / / /
Citation
“Keegi jutustas: „Ma ei tea …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50271.