Tekst

[---] Esimisel pill, viimsel suur must kott, teised on lõbutegijad ning töö järelevaatajad. Kõigepäält rabistavad vitstega ukse pihta: „Onds lapsi ka?“ Siis hakkavad laulma: „Laske mardid sisse tulla.“ [---] Siis astuvad sisse. Pääle teritamist otsitakse kõik redevile jäänud asjad üles, kelle süü läbi need nõnda jäänud on, saab peksa. Vaadatakse pererahva töö ja laste lugu järele. On seda vähe, jälle saavad mardivitsu. Kõige vähemalt peab pereeit nii palju ikka kedrand olema, et ta mardi jalad jõuab kinni mäskida. [---]

Tööjärje, virkuse kontroll.
Kõneline käsitööde, kodu korrashoiu jms. kontroll on omane eriti läänesaartele, mujal väljendub peamiselt laulu vahendusel.
* teritamist – tervitamist; redevile – ripakile; mäskida – mässida

Kaarma

T. Jakson

1890

H II 18, 600 < Kaarma khk – T. Jakson (1890)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Tööjärje kontroll

315

6139
/ / / / /
Citation
“Esimisel pill, viimsel suur must kott …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50139.