Tekst

Kui jaanipäeval üheksat jagu lille kimpu pandakse, pihusse võetakse ja magama heidetakse, siis näeb tütruk unes, missuguse mehe ta saab, ja poiss, missuguse naise.

Lilled pea alla – näeb tulevast unes.
Ülemaaline, üle 300 teate. Erinevusi on lillede arvus (7, 9), liigis (9 liiki, erinevat liiki, sõnajalg hulgas), noppimispaigas (teiselt maalt, kolmelt põllult vms.), ajas (keskööl, varahommikul, mitmel õhtul vms.), pärja või kimbu valmistamise kohas (ristteel), käitumisviisis (ei tohi kõnelda, peab olema üksi). Liitub teisi magamisviisi erisusi (enne süüakse soolast, jäetakse juuksed kammimata vms.).

Tarvastu

J. Sims

1895

E 14669 (133) < Tarvastu khk – J. Sims (1895)

Jaanipäev

INIMSAATUSE ENNUSTAMINE

690

4252
/ / / / /
Citation
“Kui jaanipäeval üheksat jagu lille kimpu pandakse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48252.