Tekst

Jaanilaupäeva öösel tuleb korjata 9 seltsi lilli ja need kella 12 ajal pärjaks punuda ja siis pähe panna ja magama heita. Siis öösel näed oma peidmeest.

Lilled pea alla – näeb tulevast unes.
Ülemaaline, üle 300 teate. Erinevusi on lillede arvus (7, 9), liigis (9 liiki, erinevat liiki, sõnajalg hulgas), noppimispaigas (teiselt maalt, kolmelt põllult vms.), ajas (keskööl, varahommikul, mitmel õhtul vms.), pärja või kimbu valmistamise kohas (ristteel), käitumisviisis (ei tohi kõnelda, peab olema üksi). Liitub teisi magamisviisi erisusi (enne süüakse soolast, jäetakse juuksed kammimata vms.).

Laiuse

R. Jungholz

1937

ERA II 138, 324 (9) < Laiuse khk – R. Jungholz (1937)

Jaanipäev

INIMSAATUSE ENNUSTAMINE

689

4251
/ / / / /
Citation
“Jaanilaupäeva öösel tuleb korjata 9 seltsi lilli …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48251.