Tekst

Maarjapäe olli perelahkumise päe, teraksed ja rentnikud läksid uue kuhade pääl, see olli iki Tali kantis ja Jäärjas ja Laiksaris. Jüripäe jäid illaks, sis ollid juba põllutööd. Ja teedel ollid veel põhjad all kah, säälkantis on savitsed maad, enne jüripäeva ollid teed alles märjad, põhjata, ei saanugi kolida, ikka maarjapäe vahetasid: öhed läksid, teised tullid, vahest ollid kahed korraga õue pääl, ku uued enne sisse jõudsid ku teised välla läksid. Taluteed olid kitsad, üks voor ootas tee otsa juures, ku teine mööda sai. [---]

Teenijarahva kauplemine ja vahetus.
Teenistusse astumise ja uude kohta kolimise päevaks on üle Eesti olnud jüripäev, kuigi leping võidi sõlmida varem: küünlapäeval, vastlapäeval, maarjapäeval. Kolimisest maarjapäeval on enamus teateid Lõuna-Eestist, kus kevade varasem saabumine ja teede lagunemine on soodustanud varasemat kohavahetust. 20. sajandil on teenistusseastumise algust arvestatud ka kuu algusest – 1. aprillist või 1. maist.
* teraksed – pooleteramehed

Häädemeeste

M. Mäesalu

1955

RKM II 58, 295 (49) < Häädemeeste khk – M. Mäesalu (1955)

Paastumaarjapäev

PERETELLIMINE

41

1318
/ /
Citation
“Maarjapäe olli perelahkumise päe …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45318.