Tekst

[---] Kärbläse aiase kotti, sis ei tulõvad suvõl kärblise kambrõhe ja ei saabõv neid üleültse nii pallün siginemä. See temp tettäs sedäviisi: vanõmb pois ehk tütrik, kes sedä latsilõ ette om võlsnu, käsk latsil vai ka suuril inemisil, kes ennegi sedä vigurit ei tiiä, põhtjon (rehe all) kotti petä, esi lät üles lao otsalõ vai tarõ pääle ja luba luuaga katussõst kärbläisi kotti pühki. On küllalt nõgõ ja tolmu kotipedäjeile sälgä pühknü, sõs hiit pangist vii, mes täl ennambä jo sinnä valmis oll pantu, neile kaala.

Kärbeste kottiajamine.
Kärbeste hävitamiseks teistel tähtpäevadel mitmesuguseid maagilisi toiminguid. Vt. madisepäev, tuhkapäev. Vrd. vastlapäev, vastla kottiajamine – see küll humoristlik, mitte maagiline toiming.

Hargla

J. Pähn

1888

H II 32, 210 (12) < Hargla khk – J. Pähn (1888)

Käädripäev

METSLOOMAD, PUTUKAD

18

1233
/ / /
Citation
“Kärbläse aiase kotti …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45233.