Tekst

Marjalaupäeva õhtul teevad tüdrukud karvakalta ja panevad seda kalti värakusamma otsa. Kelle kalt sealt hommikuks kadun on, see saab see aasta mihele, kel alles, jääb veel järele.

Tulevikuennustusi. Tüdrukud mehele.
Mehelemineku ennustamine terade andmisega kuke ette valida on tavaline aastavahetuspühadel. Veel kirjeldus pastlaviskamisest üle künnise mehelemineku ennustamise eesmärgil (Tõstamaa khk). Karvakaldi tegemine lähtub maagilisest toimingust, kus oma ihukarvade sissesöötmisega väljavalitule selle poolehoidu taotletakse. Poiste initsiatiivi rõhutamine on humoristlik liialdus. Teateid seoses paastumaarjapäevaga ainult Reigi ja Risti khk.
* värakusamma – väravaposti

Risti

T. Jaanpärg

1889

H I 1, 410 (84) < Risti khk – T. Jaanpärg (1889)

Paastumaarjapäev

TULEVIKU ENNUSTAMINE

396

1673
/ / / /
Citation
“Marjalaupäeva õhtul teevad tüdrukud karvakalta …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45673.