Tekst

Maarjapäe on jälle tähtis päe. Siis pead ülesse karuperse juure minema, pea välja pistma, raha kõlistama ja hüüdma: „Kõik maailm on minu!“ Üks tüdruk oli ka kord eiskand nii, aga poiss oli üidnud: „Aga sina ise oled minu.“ Tüdrukul paha meel, et nüüd sõid kõik minu saagi ära.

Tulevikuennustusi. Tüdrukud mehele.
Mehelemineku ennustamine terade andmisega kuke ette valida on tavaline aastavahetuspühadel. Veel kirjeldus pastlaviskamisest üle künnise mehelemineku ennustamise eesmärgil (Tõstamaa khk). Karvakaldi tegemine lähtub maagilisest toimingust, kus oma ihukarvade sissesöötmisega väljavalitule selle poolehoidu taotletakse. Poiste initsiatiivi rõhutamine on humoristlik liialdus. Teateid seoses paastumaarjapäevaga ainult Reigi ja Risti khk.
* karuperse – ungas, ava katuseharja all

Helme; Paistu

E. Tampere

1962

RKM II 142, 211/2 (22) < Helme khk < Paistu khk – E. Tampere (1962)

Paastumaarjapäev

TULEVIKU ENNUSTAMINE

394

1671
/ / / / /
Citation
“Maarjapäe on jälle tähtis päe …,” Eesti rahvakalender, accessed April 23, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45671.