Tekst

[---] Samal päeval kaubeldud ja toodud sulane või tüdruk enamasti ka juba oma ametisse-teenistusse. Kuid enamasti olnud endisel ajal kõigil peremeestel sel ajal kaubad sugulaste ja tüdrukutega sõlmitud, kuigi teenistusse tuldud hiljem – harilikult nädala või paari jooksul. [--- ]

Teenijarahva kauplemine ja vahetus.
Teenistusse astumise ja uude kohta kolimise päevaks on üle Eesti olnud jüripäev, kuigi leping võidi sõlmida varem: küünlapäeval, vastlapäeval, maarjapäeval. Kolimisest maarjapäeval on enamus teateid Lõuna-Eestist, kus kevade varasem saabumine ja teede lagunemine on soodustanud varasemat kohavahetust. 20. sajandil on teenistusseastumise algust arvestatud ka kuu algusest – 1. aprillist või 1. maist.

Otepää

A. Kroon

1938

ERA II 203, 383 (9) < Otepää khk – A. Kroon (1938)

Paastumaarjapäev

PERETELLIMINE

42

1319
/ /
Citation
“Samal päeval kaubeldud ja toodud sulane või tüdruk …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45319.