Tekst

Üldse räägitakse, et salakütid ja metsavargad teotsenud nimelt suurte pühade öösi, mil teised inimesed vagusi kodus. Jõululaupäeva ja vana-aasta õhtutel olnud seesugused kambeldajad ikka platsis. Salasaagile mindud sagedasti kodust koguni kaugele. Näiteks Orajõe Treimani mehi käinud Uulu Kõrgekalda all Uulu mõisa metsast saari varastamas nimelt jõululaupäeva õhtul. Kodust mindud päeval nii ära, et õhtuks saarikusse jõutud. Kirikuteenistuse ajal toimetatud koormad pääle ja kui kirikulised ära läinud, tee vaikseks jäänud, siis hakatud koju sõitma. Rohkem hobuseid olnud, koormad pandud kergemad ja lastud kiiret sõitu, hommikuks jõutud koju. Selle tee pikkus oli ligi 50 km.

Metsavarguse aeg.
Väheseid teateid eri paigust.

Häädemeeste

M. Mäesalu

1940

ERA II 269, 386 (25) < Häädemeeste khk – M. Mäesalu (1940)

METSATÖÖD

628

7705
/ / /
Citation
“Üldse räägitakse, et salakütid ja metsavargad teotsenud …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51705.