Tekst

Jõuluõhtul tehakse jõulupukka. Poisil, kes enesest jõulupukka tahab lasta teha, pannakse hobuselook põigiti jalgade vahelt läbi, otsad ülespidi, siutakse looga otsad nööriga ühte, nii et nöör üle õla tuleb. Ettepoole looga otsa keerutatakse õlgedest puka sarved, tahaotsa – saba ja ubadega täidetud kinnas; selle peale pannakse poisile sõba (tekk) üle pea ja pukk on valmis. Pukk läheb küla kaudu peredesse möllama, kus ta sarvedega puksib ja takand ube maha laseb, mis eest talle jälle heaste õlut antakse.

Jõulusokk.
Üldine läänesaartel ja Läänemaal, vähem Harjumaal, Pärnumaa lääneosas, teade ka Setumaalt. Sokuks maskeeriti valdavalt nääriööl, samuti kuulub sokumask mardis- ja kadriskäimise juurde.

Haapsalu linn

J. Ligema

1895

E 19094 (6) < Haapsalu l – J. Ligema (1895)

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

218

7295
/ / / /
Citation
“Jõuluõhtul tehakse jõulupukka …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51295.