Tekst

[---] Jõululauba kell 12 akkas pääle see nali. Öösel käisid ka sokud ja kured. Kui poisid sisse tulid, sis küsisid: „Kas võeramaa loomi ka näha tahate?“ Sokud olid mitu tükki ukse taga. Kui peremees lubas, tulid sisse, puksisid ja tegid oma nalja. Pill oli ka ühes. Peaaegu korrast käisid kõik talud läbi. Igas kohas, kus suits tõusis. Kui vahele jäeti, siis üteldi, et nii kui põimivad või peavad alvas. See läks öö läbi, omiku valgeni. Sis oli pea juba purjus.

Jõulusokk.
Üldine läänesaartel ja Läänemaal, vähem Harjumaal, Pärnumaa lääneosas, teade ka Setumaalt. Sokuks maskeeriti valdavalt nääriööl, samuti kuulub sokumask mardis- ja kadriskäimise juurde.

Karuse

E. Tampere
H. Tampere

1968

RKM II 252, 188/9 (3) < Karuse khk – E. ja H. Tampere (1968)

Jõulud

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

217

7294
/ / / /
Citation
“Jõululauba kell 12 akkas pääle see nali …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51294.