Tekst

Santidele jagati kiriku juures raha, särke, pükse, leiba jm. Kuuldavasti suurem osa sellest langenud õpetajaleskedele. Avinurme rikkaid, kel keegi äsja surnud oli, siis sealt toodud mõnikord kahemehe andidekott kiriku suure ukse alla, s. o. „sandikoortile“ – see oli paik kellatornist pahemal pool, neljanukeline lavits, millel olid kokkuviidud andidekotid. Santidele anded anti kätte peale jumalateenistust. Kellamehele anti ka kakk.

Ohverdamine, annetused.
Setu alalt rohkesti värvikaid kombekirjeldusi Meeksi Jaanikivi kohta. Tule juures ohverdamisest või karjaõnne taotlemisest ühiste söömingutega, millel on ohvritoimingu jooni, leidub ligi 30 kirjeldust. Vt. ka karjandus (karja ajamine ümber tule), samuti levikukaart: jaanipäev (1).

Torma

M. Särg

1937

ERA II 135, 244/5 < Torma khk – M. Särg (1937)

Jaanipäev

OHVERDAMINE

81

3643
/ / / /
Citation
“Santidele jagati kiriku juures raha …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47643.