Tekst

[---] Miiksihe mindäs, sääl oo Jaani tsäson ja Jaanikivi. Sääl peetäs kah palvõt. Ol´li suur kivi, sõs sääl ol´l Jaan istnu. Määne haigus om, sõs pandas sinna kivi pääle, kiä hammõ, kiä kapuda, kiä linige. Villo viiäs, sis jäetäs iks jäl vaesilõ. Villu iks viiäs tsässonahe ja piimä. Piim, tuu saa papele. Villo kah papi’ kah võtva, sõs osa jäl vaesilõ.

Ohverdamine, annetused.
Setu alalt rohkesti värvikaid kombekirjeldusi Meeksi Jaanikivi kohta. Tule juures ohverdamisest või karjaõnne taotlemisest ühiste söömingutega, millel on ohvritoimingu jooni, leidub ligi 30 kirjeldust. Vt. ka karjandus (karja ajamine ümber tule), samuti levikukaart: jaanipäev (1).
* kapuda – kapukad; jäetas – jagatakse

Setu

L. Pedajas

1944

RKM II 14, 127 (27) < Setumaa – L. Pedajas (1944)

Jaanipäev

OHVERDAMINE

77

3639
/ / / / /
Citation
“Miiksihe mindäs, sääl oo Jaani tsäson ja Jaanikivi ...,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47639.