Kuis Miiksehe Jaan ja Piitre sai?
Jaan Piitrega käve katõkese tiid pite. Piitrel jäi’ jala’ haigõst. Istõ Miikseh kivi pääle süümä. Jaan ütle: „Min´, ojoda’ hinnäst siih vii seeh! Võta’ noo’ kapuda’ jalast ar´, pan´ siiä’ kivi pääle! Panõ’ vahtsõ’ kapuda’ jalga, saat sa’ terves.“ Sai ka’ tervest. Nakaski’ rahvas ka’ käümä sinnä’ ja rõivit jätmä. Sai rahvalõ ka’ säält tervüst.

Ohverdamine, annetused.
Setu alalt rohkesti värvikaid kombekirjeldusi Meeksi Jaanikivi kohta. Tule juures ohverdamisest või karjaõnne taotlemisest ühiste söömingutega, millel on ohvritoimingu jooni, leidub ligi 30 kirjeldust. Vt. ka karjandus (karja ajamine ümber tule), samuti levikukaart: jaanipäev (1).
* kapuda’ – kapukad, sokid

Setu

E. Kirss

1939

ERA II 209, 278/9 (2) < Setumaa – E. Kirss (1939)

Jaanipäev

OHVERDAMINE

72

3634
/ /
Citation
“Kuis Miiksehe Jaan ja Piitre sai ...,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47634.