Tekst

[---] Jaanilaupäeva õhtul tehti suur tuli ja aeti elajad ja lambad kolm korda ümber tule jaaniheinu ees kandes, mille järel heinad loomadele ette anti. Pärast seda käis perenaine söögiga ees, pere ja lapsed järel, kolm korda ümber tule, pani söögi maha, võttis söögi juurest salaja ohvrikivi jauks ära, ilma et teised seda tohtisivad näha – seda püha saladust ei julgenudki teised tähele panna –, viis ohvrikivi peale ja ütles: „Maa ema, sa andsid mulle, nüüd toon ma sulle, võta vastu, mis ma su käest saanud olen!“ Selle järele istusivad kõik tule äärde, sõivad, jõivad, olivad rõõmsad ja laulsivad:

Jaaniga, Jaaniga!
Mistes Jaani oodetesse, Jaaniga, Jaaniga!
Jaanikahja kannetesse, Jaaniga, jne.
Et o ni ärja oodatse,
piduliku piimalehma,
sest ep Jaani oodetesse,
jaanikahja kannetesse. [---]

Ohverdamine, annetused.
Setu alalt rohkesti värvikaid kombekirjeldusi Meeksi Jaanikivi kohta. Tule juures ohverdamisest või karjaõnne taotlemisest ühiste söömingutega, millel on ohvritoimingu jooni, leidub ligi 30 kirjeldust. Vt. ka karjandus (karja ajamine ümber tule), samuti levikukaart: jaanipäev (1).
* jaanikahja – jaaniohvrit

Halliste; Karksi

L. Kase

1868

H, Kase, 97 < Halliste khk; Karksi khk – L. Kase (1868)

Jaanipäev

OHVERDAMINE

68

3630
/ / / / / / / /
Citation
“Jaanilaupäeva õhtul tehti suur tuli …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47630.