Tekst

Tervelt nädala piim kogutakse enne jaanipäeva kokku. Jaaniööl aetakse kari metsa. Tuli tehakse ülesse. Pere istub tule ümber keeru ja nüüd söödakse see tervel nädalal kogutud piim ja või ära ja antakse see piimane pesuvesi lehmadele juua. Midagid ei tohi üle jääda. See on jaanipäeva piimaohver.

Ohverdamine, annetused.
Setu alalt rohkesti värvikaid kombekirjeldusi Meeksi Jaanikivi kohta. Tule juures ohverdamisest või karjaõnne taotlemisest ühiste söömingutega, millel on ohvritoimingu jooni, leidub ligi 30 kirjeldust. Vt. ka karjandus (karja ajamine ümber tule), samuti levikukaart: jaanipäev (1).

Tarvastu

J. Kala

1901

H II 66, 683 (299) < Tarvastu khk – J. Kala (1901)

Jaanipäev

OHVERDAMINE

67

3629
/ / / / /
Citation
“Tervelt nädala piim kogutakse enne jaanipäeva kokku ...,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47629.