HINGEDE KODUSKÄIK

Ega sügüse edimesel talvekuu päeval … Ingeaeg – pääle mihklepäeva kaks nädalt algab … Nädäl peräst mihklipäevä hakas engedeaig … Sügise pekseti rehte, sel ajal siis oli engedeaig … Engedeaeg enged olid tülli läinud … Hingedepäeval pandud tuhka põrandale … Vanad inimesed räägivad, et inimesehinged iga sügisi … Räägiti vaimudest ja ingedest … Kui ingedeaeg on ära lõppend ... Engeaig, ku ne enge är lännü … Hingedeaeg pidi hingedele toitu panema elumaja lae peale … Hingedele panti hingedeajal tare otsa peale süüa … Hingedepäeval tapetakse kanad … Hingedeaeg hinged võeti vasta varvasjala lihaga ... Hingedeaeg on mardi- ja kadripäeva vahel … Tege süvva, viis rihe otsa pääle … Hingedepäeval õhtul viiakse laka otsale liha … Engiaig – sõs viiti keedet liha … Hingedeajal pandi toa otsa peale kas leiba või verekäkki … Hingelistele viidud meelehääd kausside ning mollidega … Surnutepüha lauba õhta kattab majaperenaine laua … Nädal pärast mihklepäeva võetakse inged sisse … Peale mihklipäeva üks nädal algas hingedeaeg … Minu ajal ei pantud ingedele sööki … Kord viinud taati-memme neljapäeva õhtul hingedele … Engedeaeg viitud pudrukausid sealauda otsa peale ... Hingedepäev viidud vanast oma ärasurnud sugulastele … Hingedepäeval viidi süüa … Vanasti kui ma Elbis ollin karjas … Mõnikord viidud hingikeste pudru parsile Perenaine viinu tareotsa pääle engedel süvvä … Vanast keedetud hingedepääva õhtu tangupudru … Kui hingedele toa otsa peale rooga ei panda … Engeaal pidi ega talu engele viima meeleäässe … Hingedepääva ööse on kõik surnud hinged kodo käinud … Kelle enge nällän, selle põld põdur Hingedeaeg, mis peale mihklipäeva üks nädal hakkab … Hingedepäeval keedetud paremat sööki … Oh, seda tehti alles mõni aasta tagasi, sügisi, ingeaeg … Engesandi käisive engeaja algusen enne märdipäevä … Engil viit tare otsa pääle süvvä … Mõnes talus viidi toitu engedele ... Ingesandid olid valges riides … Neli nädalad pääle mihklipäevä algas engedepäev ... Inges käiti iki. Tulliv tasaksi. Küssev käkki … Ingeaeg võtsime valged palajad ümmer pää egä õhta … Jutustaja on kord Õisul näinud engesid … Engeaig iki tullive. Igävese vanapagane … Engedeaig akkab pääle mihkelt üits nädäl … Ingedepäeväl, selle iilõhtul käisive enge … Enge käisive jah küll, sa eldeke … Ingesandi laulsiva: Nüid om inge siia saanu … Mina olen ise kah inges käinu … Hingesandid käisid talust talusse läbi …
HINGEDE KODUSKÄIK