Tekst

Vene usu tulekuga Eestisse on hakatud jurdanil käimist harrastama kolmekuningapäeval, mida siin kaks korda toimetati. Kolmekuninga laupääva jumalateenistuse ajal kirikus ja k[olme]kuningapäeval kiriku õues, kuhu suur õlletõrs oli vett täis toodud ja kuused ümber ilustuseks, ehk mindi kirikulippude ja lauluga kuhugile ligida kaevu juurde vee õnnistusele. Selle vee imetegevat mõju ei uskunud üksi veneusulised, vaid küpseid luterlasi – taluperemehi nähti seda kodu viivat, mida kodus ka loomadele oli antud, sest selleks olid lähkrid ligi võetud. Usu ja hardumusega võeti pühitsetud vett iga haiguse vastu ja mõni piserdab veel nüüdki oma külvipõldu enne külvamist, ristimärkisi rinnale tehes, pühitsetud veega.

Jordanilkäimine.
Põhiliselt on jordanivett kasutatud inimeste ning loomade haiguse raviks või ennetamiseks. Üksikuid teateid on kolme lonksu sissevõtmisest „Isa, Poja ja Püha Vaimu nimel“, kasutamisest kurja silma ja kadeduse vastu, toaseinte, voodite, loomatoidu, kalavõrkude piserdamisest jordaniveega, hõberaha jordanivette viskamise kombest veevõtmisel. Vaivara khk teate järgi toodi koju veevõtukoha ümber paigutatud kuuski, selleks et püsiks kalaõnn ning kodu oleks kaitstud pikse eest.

Karja

M. Männik

1939

ERA II 255, 349/50 (56) < Karja khk – M. Männik (1939)

Kolmekuningapäev

JORDAN, JORDANIVESI

52

75
/ /
Citation
“Vene usu tulekuga Eestisse on hakatud jurdanil käimist …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44075.