Tekst

Pääle vastse aasta päävä om setudel tähtsa pühä ja päiv viiristmine, kuna naa jordanipühäle läävä, et sääl hindit mitmesugutse hädä ja viä võimust värskilt ristitu viiga pästä. Sis mõskva hendit mitme kui ka iäkülmä talvitse viiga, puulalaste olekih, minkast naa api luutva. Ka võetas ristitust viist pudelidega kodo tuvva, mida osalt kaivo tsilgutedas, osalt kõiges aastas kui rohos hoietas, terve aastak läbi egasugutse hädä vasta. Mõne hoitva seda pühendedü vett ka karja edimäst kõrda mõtsa laskmise ajas, minka naa kõiki ummi eläjid tsiukva, sis kosuvat ja kasuvat naa priskeste ja hoiuse kõigel tervel suvel alale. Jordanipühäl vett ristih ristitävät ka kõik maailma merri, järvi ja jõki kui ka lättide nink kaivude vee ärä ja selleperäst om see päiv kõigilde ütlemata kallis, suur ja pühä.

Jordanilkäimine.
Põhiliselt on jordanivett kasutatud inimeste ning loomade haiguse raviks või ennetamiseks. Üksikuid teateid on kolme lonksu sissevõtmisest „Isa, Poja ja Püha Vaimu nimel“, kasutamisest kurja silma ja kadeduse vastu, toaseinte, voodite, loomatoidu, kalavõrkude piserdamisest jordaniveega, hõberaha jordanivette viskamise kombest veevõtmisel. Vaivara khk teate järgi toodi koju veevõtukoha ümber paigutatud kuuski, selleks et püsiks kalaõnn ning kodu oleks kaitstud pikse eest.
* hindit – endid; minkast – millest; tsiukva – pritsivad, piserdavad; hoiuse alale – püsivad alles

Setu

J. Sandra

1900

H II 63, 473 (8) < Setumaa – J. Sandra (1900)

Kolmekuningapäev

JORDAN, JORDANIVESI

53

76
/ /
Citation
“Pääle vastse aasta päävä om setudel tähtsa pühä …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44076.