Tekst

Kolmekuningapäev oli saanud alguse suurest venelaste pühast. Sel päeval nad olid tulnud kirikusse suurte kujude ja lippudega. Kirikust läksid nad jälle jõele selleks valmis raiutud augu juurde, kus kujud vette kasteti. Peale selle lasti kolm korda aupauke ning inimesed läksid pudelite ja pangedega sealt vett tooma. Nende meelest pidi see vesi pühitsetud olema, juues seda vett pidi iga haigus kaduma.

Jordanilkäimine.
Põhiliselt on jordanivett kasutatud inimeste ning loomade haiguse raviks või ennetamiseks. Üksikuid teateid on kolme lonksu sissevõtmisest „Isa, Poja ja Püha Vaimu nimel“, kasutamisest kurja silma ja kadeduse vastu, toaseinte, voodite, loomatoidu, kalavõrkude piserdamisest jordaniveega, hõberaha jordanivette viskamise kombest veevõtmisel. Vaivara khk teate järgi toodi koju veevõtukoha ümber paigutatud kuuski, selleks et püsiks kalaõnn ning kodu oleks kaitstud pikse eest.

Tartu-Maarja

A. Aasmaa

1958

RKM I 4, 582 (5) < Tartu-Maarja khk – A. Aasmaa (1958)

Kolmekuningapäev

JORDAN, JORDANIVESI

51

74
/ /
Citation
“Kolmekuningapäev oli saanud alguse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44074.