Eudokiapäev

1. (14.) märts

Usumärter Eudokia (Jevdokia) märtrisurma (ajavahemikus u. 160.-170. a.) mälestuspäeva mordvapärane vaste on audaken shinja (vrd setu oudakei).

Märtsi algul ilmuvad maapinnale esimesed lumevabad laigud. Siitpeale, koos lume sulamisega algab mordvalastel kevade tervitamise ja vastuvõtuga seotud kombestiku hooaeg, see omakorda toob kaasa ettevalmistused kevadiseks maaharimiseks ja külvitöödeks. Eudokiapäevaga seostuvad (kinnistunud püsidaatumitega kalendrile tunnuslikud) ilma- ja saagiended: kui eudokiapäeval on soe, tuleb hea, saagirikas suvi; kui on külm, tuleb kehv suvi; kui on tuul, tuleb külm suvi; hiline kevad on külm kevad.

Kombestikult on eudokiapäev üks lindude tervitamisega seotud tähtpäevadest nagu ka 9. märts. Siia kuulub kakukeste küpsetamine nagu venelastel. Kevade tervitamise lauludes nimetatakse kakukesi lõokesteks või pääsukesteks. Laulma on mindud õue, kus asuti kõrgematele kohtadele. Tekstinäited on tõlgitud vene keelest.

Lõokesed, meid kuulge,
rutemini märgake!