Puder

Puder (mdM jam, mdE kasha).

Puder on kohustuslik tavanditoit palvuste ajal ning pulma-, sünni- ja mälestamiskombestikus (eriti ersadel). Ersad pidasid erilist *naistepalvust Baban' kasha ('naiste puder').

Pulmas sümboliseeris puder viljakust. Ersa pruudi viimast päeva vanematekodus nimetatakse pudrupäevaks (kashado jartsamo tshi ’pudru söömise päev’). Putru valmistati nii pruudikodus kui ka kõigi tema sugulaste pool, kes tõid seda kausiga pruudile. Toodud kausside arv märgiti kriidiga tala peale, et pulmalised ja peiu näeksid pruudi suguvõsa suurust. Mõnes külas käis pruut ise koos sõbrataridega sugulaste juures putru söömas. Mõrsjaitkus palub pruut jumalatelt annetatud pudru eest kõigile heaolu ja rikkust.

Vana tava kohaselt valmistati sünnitajale kohe pärast sünnitust saunas hirsiputru. Surnu mälestamistel on rituaalne puder tänini tuntud nii soome-ugrilastel kui ka paljudel teistel rahvastel.

Jevsevjev, M. J. Mordovskaja svadba. Moskva 1931.