Mesilaste-ema

Mesilaste-ema (mdM Meshava, mdE Mekshava; mdM mesh, mdE meksh 'mesilane', ava 'naine, ema').

Meshava on mesilaste valitseja, kaitsja ja abiline ning ühtlasi ilu, perenaiselikkuse, asjalikkuse ja tarkuse sümbol. Mõrsjat võrreldakse kuldtiibadega emamesilasega, mis võimaldab oletada kujundi taga muistset seost mütoloogiliste jõududega. Rahvaluules kujutatakse nogailasi ja kosilasi mesilasperena ning kosjamoori Meshavana.

Ersadel oli Meshava kõikide ersa jumalate ema *Ange pat'ai soosik. Ange Pat'ai armastas mesilaste-ema tema töökuse ja viljakuse pärast. Erilise soosingu saavutas Meshava nõustudes Ange Pat'aile iga päev lapsi sünnitama. Ange Pat'ai käsu järgi võib ainult Meshava vahast teha pühi küünlaid (mdME shtatol) ja ainult tema meest keeta tavandimõdu (mdM pur'ä, mdE pure).

Meshava (nagu *külaema Vel'avagi) on küla kaitsja kurjade jõudude eest. Arvati, et kui mesilaste-ema kaob, hävib küla. Usutakse, et mesilaste-ema ei luba mesilastel inimesi nõelata. Ta karistab üsna harva ning ainult kurje inimesi, kes teevad palju halba.

Mesilasi peeti taeva ja maa vahendajateks. Nendega oli seotud rida käske ja keelde: ei tohtinud siseneda mesiniku majja katmata peaga - mesilased ja mesilasema kaovad; laenata esimese korje mett mesilaste kaitsja palvepäeval.