Ended, ennustused

Ended, ennustused (mdM sodamat, mdE primetat; mdM sodams ’teadma, ennustama’, mdE primeta ’enne, märk’).

Erinevate aegade ended ja uskumused peegeldavad inimese tööalast, kõlbelist ja sotsiaalset olemist. Ended põhinevad inimese tihedal seosel loodusega. Ettekuulutuse lõpptulemuse järgi jagatakse ended reaalseteks (kõige täpsemad), tõenäolisteks (vähem täpsed) ja irratsionaalseteks. Tänini tuntakse ilmaendeid, elu-olulisi, majanduslikke ning inimesega seotud ended.

Ilma ennustati putukate, lindude ja loomade käitumise järgi; taimede ja astraalsete nähtuste (päike, kuu ja tähed) järgi; teatud kindla kalendaarse tähtpäeva (hiljem kirikupühade) ja inimese füüsilise seisundi järgi. Uskumuse kohaselt on teatud päevade ilma vahel kindel seos.

Majanduslikud ja elu-olulised ended kujutavad endast binaarseid opositsioone: meeste - naiste, haigus - surm, õnn - õnnetus, hea - halb, edu - õnnetus jne. Tulevast elu-olu ja majandusedu (eriti saagikust) ennustatakse lumeolude ning muude ilmastiku- ja loodusnähtuse järgi, lindude lennu järgi või kalendrikuude ja kirikupühade järgi. Ka külvamise, istutamise ning saagi koristamise aeg määrati kindlaks erinevate ennete alusel.

Hoolikalt tuli valida majaehituspuid, sest mõne puuliigi kasutamine võis põhjustada õnnetust (*Haab). Kui maja ehitamiseks kasutada välgu tõttu murdunud või tuulega maha langenud puid, siis tuleb uues majas sageli ette haigusi ja õnnetusi. Kodutalu aknal, uksel, ahjul ja laual arvati olevat maagiline jõud. Järgiti mitmeid keelde. Halvaendeliseks peeti mütsi lauale panemist, munade vastu lauda katkilöömist jne (*Laud).

Arvukad inimesega seotud ended seostuvad tema elukäiguga: sündimisega, surmaga, pulmadega jne. Surma ennustati lindude, koduloomade ja majahaldjate käitumise põhjal. Surma kuulutajaks peeti kõikjal majahaldjat Kudazoravat (*Surm). Surnu arvati olevat seotud hauataguste jõududega: surnu avatud silmad ja pehme keha ennustasid uut surnut. Pulma- ja sünniended olid seotud enda kaitsmisega kurjade jõudude ja nõidade eest.

Mõned ended olid seotud inimese kehaga. Ennustati erinevate kehaosade põhjal: kõrvad, keel, peopesa, jalatald jne (näiteks jalatallad sügelevad - teeleminek). Head ja halba sümboliseerivate inimestega (“kerge” ja “raske” jalaga inimesed) kohtumine enne teeleminekut või millegi ettevõtmist ennustas head või halba tulemust.

Unenägude tõlgendamise peamine eesmärk oli tuleviku (õnne - õnnetuse, elu - surma jne) teadasaamine. Unenägude seletamine põhines peamiselt sarnasusel, assotsiatiivsetel seostel ja traditsioonidel (*Uni).

Eristatakse ka individuaalseid endeid. Selle kohta öeldakse, et igal inimesel oli oma enne (mdM er' lomant' uli sontsen' primetats).

Devjatkina T. P. Narodnyje primety mordvy (mokshi i erzi). Saransk 1994.