Üleriided

Paksemate üleriiete hulka kuuluvad kalevist kuued ja kasukad. Vanemat tüüpi villast üleriiet - suman'it iseloomustab sirge lõige. Uuemaks variandiks on aga kiilude abil laiendatud ja seljalt kahelt poolt kurrutatud kuub. (Kleeband 1986 : 42)
/Shuman' 'üleriie (kalevist, ei ole enam säilinud)' mdM, Mordva ANSV, Kovõlkino raj., Staroje Pshenevo, Tshekassevõ Poljanõ, Novoje Pshenevo ja Mordovskaja Avgura k. (EA 224 : 231); shuman 'naiste ülekuub' mdE, Mordva ANSV, Dubjonki raj., Povodimovo k. (Pk, kd B 18 : 271)./

Sajandivahetusel tuli shuman'i asemel kasutusele poddjovka. Lõikelt oli ta shuman'iga sarnane, kaetud aga musta vabrikus valmistatud kaleviga.
/Baddovka 'vattmantel' mdM, Mordva ANSV, Kovõlkino raj., Staroje Pshenevo, Tshekassevõ Poljanõ, Novoje Pshenevo ja Mordovskaja Avgura k. (EA 224 : 231)./
Paljud mordva üleriided said oma nime materjali järgi, millest nad olid õmmeldud. Näiteks poddjovka-tüüpi vattmantel nanka, mis sai oma nime vabrikuriide "nanking" järgi (vene keeles - nanka), millega ta oli kaetud.
/Nanka 'vatimantel' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. (EA 224 : 204)./

Talvistest rõivastest võib nimetada veel seljalt kurrutatud lambanahkseid kasukaid, mida ersalased ja mokshalased nimetasid or, venestunud mordvalased (terjuhanid) aga shuba.
/Or 'kasukas (peam. valgest lambanahast)' mdM, Mordva ANSV, Kovõlkino raj., Mordovskije Avgura k. (Pk, kd B 13 : 30); shuba 'kasukas' mdE, Kuibõshevi obl., Kljavlino raj., Novõje Sosnõ k. (EA 224 : 176); zhuba 'kasukas' mdE, Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Ersan Ohhonkina k. (EA 224 : 161); zborov, surkaso pushaz' shuba 'kasukas (naiste), lambanahkadest kraeõmbluse vahel ümiseja (surok) naha riba' mdE, Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mord. Afonkino (Ersan Ohhonkina) k. (Samaara kub., Bugulma mk., Mordva Afonkino k.) (Pk, kd B 11 : 396)./

Talvine riietus: kasukas or, vatimantel nanka koos laia vööga gushak, jalas vildid tjoplõ. Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. J. Karm, 1984. (Fk 2086:107)

Sügisene riietus: vatijopp pal'tok. Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. J. Karm, 1984. (Fk 2086:105)

Tänapäeval traditsioonilist kodukootud üleriiet peaaegu enam ei kasutata. Teda asendas mantel, mis oli ostetud või õmbleja juures teha lastud.
/Pal'tok 'vatijopp' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. (EA 224 : 204)./

Moksha rahvarõivad: langkajam-särk, vest zhiletka, kõlavöö. Vaade eest. Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. J. Karm, 1984. (Fk 2086:14)

Moksha rahvarõivad: langkajam-särk, vest zhiletka, kõlavöö. Vaade tagant. Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. J. Karm, 1984. (Fk 2086:15)

Mordva naised kandsid ka mitmesuguseid õhemast materjalist jakke - kovta, ning meeste ülikonnaveste - zhiletka, mida kanti särkide peal.
/Kovta 'jakk' mdE, Kuibõshevi obl. (Samaara kub.), Kljavlini raj., Novõje Sosnõ k. (Pk, kd B 11 : 470); kouta 'jakk' mdE, Mordva ANSV, Dubjonki raj., Povodimovo k. (Pk, kd B 18 : 256); zhiletka 'vest' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj. (end. Pensa kub., Narovtshati mk.), Mordovski Pimburi k. (Pk, kd B 12 : 306)./

Allikad, kirjandus, lühendid