Särgid

Särgil on oluline osa mordva riietuses. Kuna särki kanti nii kodus kui ka pidulikel juhtudel, siis pidi mordva naisel olema mitu särki: lihtsamaga käidi kodus, pidude jaoks olid mõned rikkalikult kaunistatud särgid. Olulised erinevused on ersa ja moksha särkide vahel nii lõike kui ka kandmisviisi poolest. "Särki kannavad erza naised sirgelt, mille pärast see riivab peaaegu maad. Moksha naised sellevastu tõstavad särgi keskkoha vööst üle rippuma /.../; nii tõuseb särgi alläär kõrgemale. Erzade särkidel käib sagedasti väljaõmmeldud riba rinnalõikest all-ääreni. Moksha naissärkidel seda üldse ei tule ette. Pruudil on paiguti mitu särki korraga seljas, üks teisest lühem, nii et iga särgi allääres olevad väljaõmblused paistsid silma. Särgi peal kantakse linast valget rüüdi." (Manninen 1929 : 132-133)

Ersa särk panar on õmmeldud kahest linasest riidetükist nii, et õmblused on ees, taga ja külgedel. Sirge varrukas kinnitub küljeõmblusele, ulatudes küünarnukini. Särki kaunistavad geomeetriline tikand ja sümmeetrilised tikandiread. (Kleeband 1986 : 39)
/Panar 'särk' mdE, Kuibõshevi obl. (Samaara kub.), Kljavlini raj., Novõje Sosnõ k. (Pk, kd B 11 : 471); panar 'särk' mdM, Mordva ANSV, Ruzavka (Ruzajevka) raj., Suzgärge (Suzgarje) k. (Pk, kd B 3 : 276); pahar 'särk' mdE, Mordva ANSV, Kotshkurovi raj., Sabajevo k. (Pk, kd B 18 : 216); erzan panar 'särk' mdE, Mordva ANSV, Dubjonki raj., Povodimovo k. (EA 218 : 264)./

Ersa teiseks särgi vormiks on pokaj. Tema iseärasuseks on rikkalik gobeläänpistes tikand. Pokaj esimest korda selgapanek andis tunnistust tütarlapse täisealiseks saamisest. Seda särki kanti näiteks pulmas ja seda pärandati põlvest põlve.

Mordva pruudisärk, esikülg.
(B 2 : 17; MF e 2866 - 2869)

Mordva pruudisärk, tagakülg.

Fotol oleval särgil on rikkalik tikand õlgadel, varruka peal, alläärel ning lõhiku ääres. Kaheksa joont on tikitud seljale õlgadest kuni allääreni. (Kleeband 1986 : 40)
/Pohhai 'särk', Saraatovi kub., Lukojanovi kr., Nizhni-Novgorod (Pk, kd B 1 : 51)./
Pokaj'd ei pestud mitte kunagi. Sellepärast, et hoida teda määrdumast, pandi tema alla al'ga panar - lihtsam särk.
/Algapanar 'alussärk' mdE, Bashkiiri ANSV, Aurgazini raj., Makarovo k. (Ufaa kub., Sterlitamaki mk., Makarovo v.) (Pk, kd B 11 : 438)./

Särkide nimetused sõltusid ka kaunistustriipude arvust (paiknesid selja peal) ning mustrist. Kuue triibuga särgid - kotova panar - olid pidulikud ja neid kandsid tavaliselt noored naised. Nelja triibuga särke nimetati niliva panar.
/Panar, kotova targan 'särk, naiste', Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mordva Afonkino k. (Pk, kd B 2 : 291); nileva panar 'särk' mdE, Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mord. Afonkino (Ersan Ohhonkina) k. (Samaara kub., Bugulma mk., Mordva Afonkino k.) (Pk, kd B 11 : 390); pokchs-arzth panava 'särk (naiste)', Pensa kub., Saranski kreis (1913 a.) (Pk, kd B 1 : 2-3)./

Piirkonniti kasutati särgi kohta ka nimetust palja (Kuibõshevi obl.).
/Kotova palja 'särk' mdE, Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mord. Afonkino (Ersan Ohhonkina) k. (Samaara kub., Bugulma mk., Mordva Afonkino k.) (Pk, kd B 11 : 391); palja, kotova targan' 'särk (6 triibuga)' mdE, Tatari ANSV, Kuibõshevi obl., Kljavlini raj., Novõje Sosnõ k. (Samaara kub., Bugulma v.) (Pk, kd B 13 : 308); kotova tar'gaz', palja 'särk ("nimetus sõltus kaunistustriipude arvust")' mdE, Tatari ANSV, Leninogorski raj., Spiridonovka (Buman vele) (Samaara kub., Bugulma v.) (Pk, kd B 13 : 277)./

Moksha särgi - panar, shtsham - "aluseks on küll tuunikalõige (st. ilma õlaõmbluseta) nagu ersalgi, kuid suurem kangatükk moodustab särgi esi- ja tagaosa, samal ajal kui külgedele õmmeldakse kummalegi poole lühemad ja kitsamad kangatükid, mis ulatuvad varruka alla, sest varrukas kinnitub otseselt keskmise - kõige laiema - osa külge. Kaelaauk on kas kolmnurkne või on trapetsikujuline (hilisem). Varrukad on pikemad kui ersa särgil, ulatudes randmeni." (Kleeband 1986 : 40)
/Shtsham 'särk' mdM, Tambovi kub., Spasski mk., Zubovo-Poljana raj., Podljassovo k. (Pk, kd B 2 : 193)./

Moksha särgid - polaftõm shtsham - olid igapäevased särgid, mida kanti kodus ja töö juures. Pulmade ja pidude ajal, kui tüdrukud ja noored naised riietusid mitmesse särki, täitis see särk alussärgi ülesannet. Ta oli piduliku särgiga võrreldes vähem kaunistatud (Belitser 1973 : 55)
/Polaftam 'särk (igapäevane, töösärk)' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. (EA 224 : 197)./

Särk: langkajam; vest; lai vöö: gushak; pearätik; peapael; ehted: monetat', krgan' pir'f, gajtan, kaelakeed. Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. Foto J. Karm, 1984. (Fk 2086 : 207)

Langakajam shtsham oli pidulik särk. Seda kandsid noored naised suurte pidude ajal. Neiud võisid riietuda sellesse särki alles 19-20 aastasena, kui nad olid meheleminekueas. Langakajam shtsham näitas, et tüdruk on juba pruut.
/Langkajam 'särk (pidulikul puhul)' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. (EA 224 : 196-197); mokshavan' shtsham, langkajam 'särk' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj. (end. Pensa kub., Narovtshati mk.), Mordovski Pimburi k. (Pk, kd B 12 : 224)./

Shuvanja shtsham
oli pruudisärk. Noored naised kandsid neid ainult kõige suuremate pühade puhul ja siis, kui nad esimesel abieluaastal läksid ema juurde vastla- e. võinädalal või suvistepühadel. (Belitser 1973 : 56)
/Shuvan' shtsham 'särk (valge, kanepine; vähe külades, kahepeale üks särk, raske valmistada)' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj. (end. Pensa kub., Narovtshati mk.), Mordovski Pimburi k. (Pk, kd B 12 : 235); shuvane shtsham 'särk' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. (EA 224 : 198-199)./

Sarafani all kantavat särki (hilisem) hakati nimetama vene keele mõjul rukava või omakeelselt ozhat.
/Rukavat' 'särk (kantakse sarafani all)' mdE, Bashkiiri ANSV, Aurgazini raj., Makarovo k. (EA 224 : 171); rukava 'pluus' mdE, Mordva ANSV, Dubjonki raj., Povodimovo k. (Pk, kd B 18 : 305); rõkava 'naiste särk' mdE, Mordva ANSV, Kotshkurovi raj., Sabajevo k. (EA 218 : 91); o'schaki 'särk', Pensa kub., Krasnoslobodski kreis (Pk, kd B 1 : 42)./

Särgi naljava (`nooltega') allääre noolekujuline küljekiri. Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. J. Karm, 1984. (Fk 2086:113)

Noolekujulisest tikandist nalja on tulnud särgi nimi naljava.
/Naljava 'pidulik särk (iseloomulik noolekujuline tikand allääres külgedel, käibelt kadumas)' mdM, Mordva ANSV, Zubovo Poljana raj., Mordovski Pimburi k. (EA 224 : 198)./

Allikad, kirjandus, lühendid