Rüüd

Mordva rüü. (B 2 : 20; MF e 3682)
Vanemateks üleriieteks on linasest riidest õmmeldud rüüd. Ersalased nimetavad rüüd rutsja, mokshalased mushkas.
/
Rutsja 'rüüd' Ufa kub. ja kreis (Pk, kd B 1 : 15); rutza 'rüüd' Pensa kub., Saranski kreis (1913) (Pk, kd B 1 : 3); moskasch 'rüüd' Pensa kub., Krasnoslobodski kr. (Pk, kd B 1 : 38)./
Lõikelt on rüü tuunikalaadne, kuid lahtiste hõlmadega. Ta pandi selga eriti pidulikel puhkudel. Mitmete rituaalsete toimingute juures oli rutsja hädavajalik. Naised käisid rüüga suurtel pidudel, kirikus, külas, pulmades. Vanad naised kandsid rüüsid surnute mälestamisel ning kalmistul käies. Tüdrukud riietusid rüüsse eriti pidulikel-pühalikel juhtudel, näit. sõbranna pulmade ajal, samuti siis, kui läksid alla 20-ne aastaselt surnud lapse või nooruki matustele. (Belitser 1973 : 82)

Ersa rüüd iseloomustab rikkalik tikand, põhiliselt telliskivipunane. Rüüd kanti lahtiste hõlmadega, et särgile tikitu samuti nähtav oleks. Igapäevaseks kandmiseks olid ka lihtsamalt kaunistatud rüüd.
Moksha naiste rüüde eripäraks on rõiva servade katmine punase puuvillase riidega. Rikkalikumalt oli ehitud alläär: mitmevärviliste siidlintide, kardpaelte ja -pitsidega. (Kleeband 1986 : 42)
Rutsja'de nimetused sõltusid selja peal olevatest kaunistustriipude arvust. Mida rohkem kaunistustriipe, seda pidulikum rüü.
/Rut'ja, nileva rut'ja 'rüü, "neljarealine rüü" st., et külgedel 2 kirjarida (kokku 4)' mdE, Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mordva Afonkino (Ersan Ohhonkina) k. (Samaara kub., Bugulma mk., Mordva Afonkino k.) (Pk, kd B 11 : 385); rutsja nileva targan 'rüü (naiste)', Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mordva Afonkino k. (Pk, kd B 2 : 292); rutsja, gumtshan', nileva targaz' 'rüü (nimetus sõltus kaunistustriipude arvust)' mdE, Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mordovskoje Afonkino k. (Samaara kub., Bugulma v.) (Pk, kd B 13 : 286); rutsja, kouton' kotova targaz' 'rüü (6 triibuga)' mdE, Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mordovskoje Afonkino k. (Samaara kub., Bugulma v.) (Pk, kd B 13 : 290); rutsja, krutshjonkan' shleva, targaz' 'rüü' mdE, Tatari ANSV, Tsheremshani raj., Mordovskoje Afonkino k. (Samaara kub., Bugulma v.) (Pk, kd B 13 : 288)./

Allikad, kirjandus, lühendid