Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Ärkamisaeg - kooliõpetajad

Väike-Maarja kooliõpetajad hoidsid kõik kokku - oli 14 meest: Joh. Elken, Elias Kook, Joh. Kõrv Aburist; Jakob Liiv Triigist; Helm, Pärn Äntust; Luht, Hansen Põdrangult; Maasik Unikülast; Sepp Eiprist; Sahk Pandiverest ja Peeter Koit. Peale nende oli Kaarel Greenberg Kiltsis, kellest hoidsime eemale - ta oli mõisnikumeelne. Vene koolis õpetas Mustvee mees Normann, sellega ka ei olnud läbikäimist. (Juhan Elken)
Elken, Kook, Liiv - meie olime pärit Kodaverest ja hoidsime kokku kui vandeselts. Palvekirjadele kirjutasime kõik kolm alla, et vastutada ühiselt. (Juhan Elken)EKLA, f 199, m 58, 99 (256-257) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)