Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Teoorjus - Kvootemaa

Kvootemaalt nõutud kaua teoorjust. Alles enne Vabadussõda kadunud see nõue. Nelja päeva koha pealt käinud üks mees kuus, teine kaks päeva nädalas mõisas tööl, kaheksa vakam[aad] lõigatud rukist, kaheksa otra, kaheksa päeva tehtud heina ja 24 päeva nopitud kartulaid. Kaheksa vakamaad vea sõnnikut ja laota lahti. (Toomas Villo)
Peale teoorjuse aja, kui teisi talusid rendile ja hiljem müüa antud, jäänud Võhu mõisa kolm talu kuuendiku maana. Nende pealt tehtud tegu kuni Vabadussõjani välja, rendile ega müüa pole neid kuidagi antud. Talu pealt, mis ikka nelja päeva koha suurune, pidanud kaheksa teopäeva nädalas tegema ja vaim olnud kuus päeva väljas. Peremees ise pidanud kaheksa vakam[aad] sõnnikut vedama ja laiali laotama, kaheksa vakam[aad] sirpidega rukist lõikama ja sama palju otra niitma ja kokku panema, sama palju vihki niitnud ja kokku pannud. 18 olnud kartulivõtmise ja 10 heinapäeva. (Kristjan Tidvi)
EKLA, f 199, m 59, 178 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)