Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Teoorjus - külade ja talude lammutamine

Kehalas võtnud mõis talusid ära ja viinud metsa äärde 3-4 talu. Kolm aastat antud asumise aega, mil pole renti nõutud. (Tõnu Uustalu)
Vanas Võhu külas jõe ääres olnud 17 talu, need viidud Koeraverre. Põllud võtnud mõisnik ära ja teinud Võhu mõisa. (Jakob Piiralt)
Leoküla olnud enne allpool nõo sees, nüüd aga tee äres. Nõos olnud vesine ja sellepärast toodud küla ülespoole. Küla olnud enne kolme peremehe käes, teised olnud vabatkohad. Kruntimise aegu 52 aastat tagasi liidetud väikesed kohad suuremaks ja tehtud normaaltalud. (Jakob Veier)
Pajusti küla asunud enne koos, aga kruntimise aegu aetud laiali. Üle 50 aasta tagasi olnud Pajusti küljealune saunu täis, saunikud teinud mõisale tegu. Kord jätnud osa tegemata. Toodud Rakverest soldatid ja laotatud saunad ära. Nuttu, häda olnud kõik kohad täis. (Ida Vakker)
EKLA, f 199, m 59, 176 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)