Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Ajaloolised isikud - pastorid

Viru praost ja ühtlasi ka Jaagupi õpetaja Wilhelm Hoffmann on tulnud Jaagupisse 1870. aastal. Ta olnud väga hea ja sõbralik mees. Läinud vaeste inimeste juurde kohe armulauda andma. Andnud igale head nõu. 1904. aastal tapnud üks Vooreküla poiss Jüri Septen selle hea mehe. Poiss oli kirikus jutluse ajal lõiganud ühel tüdrukul tasku katki ja võtnud raha ära - 6 rubla. Sellepärast pole õpetaja teda ka armulauda võtnud. Öösel murdnud poiss siis õpetaja majja sisse ja lasknud kaks pauku õpetaja voodisse, mis pole trehvanud, siis löönud ta pussiga õpetajale selga. Õpetaja läinud kööki, kus ta tüdruku käte vahele surnud. Õpetaja proual lõiganud poiss käe lõhki. Poiss läinud peale seda metsa puid lõikama, kust ta kätte saadi ja Siberisse 18 aastaks sunnitööle mõisteti. Poiss jäänudki Siberisse. Poisi vend ja õde elavad praegu Voorel. (?)
Praegune Jaagupi õpetaja Artur Hoffmann olevat halb mees. Ta ärritanud rahvast, kui see surnuaia pühal kiriku värava taga saia söönud, et see, mida te nüüd ära sööte, olevat kirikul hädasti vaja. Ta olevat ka kole saksameelne ja hoidnud ennemalt kangesti mõisnikkude poole. Ka jutlust pidanud ta halvasti. (Kai Kala)
EKLA, f 199, m 59, 152/3 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)