Ajalooline traditsioon: Vaivara.

Suuline traditsioon - Vanadest sõdadest

Põhjasõda.
Vaivara mägede ümber peeti sõda. See oli ammu, “minuda siis veel ei old olemaski”. (Kibin)
Vaivara mägedes leidub kaks tiiki, mis nüüd juba üsna kinni kasvand. Nende läheduses on peatund rootsi sõjavägi Põhjasõja ajal kauemat aega. Kuningas Kaarel XII on jootnud neis tiikides oma hobust.
Suurem lahing venelaste ja rootslaste vahel tuli alles Laagna mõisa väljal. (Tundmatu)
“Oovi Pärtel teadis öelda, et vanemad inimesed rääkind: enne olnud Auvere nimi Ausvere - kui Rootsi kuningas Kaarel sõdis siin siis auverelased olnud ikka nagu üks mees väljas.” (J. Asmel)
Auverest Mustjõe poole [s.o. ida poole] Mesipuu Jüri talu maa peal on Laua kink. Nimi tuleb sellest, et vene keiser Peeter I söönd sõja ajal lõunat sääl mäel.
Leersaar on Kõrgesoos - sääl Peetri vägi olnud leeris.
Rootsi Kaarli hobune jäänd Laagna sohu. (A. Asmel)
Põhjasõja ajal Naroova jõgi olnud Vääska kohalt nii kitsas, et üks mees niitis heina Venemaa pool jõge ja teine siin pool. Üks hüüab teist: ”Viska tubakakott minule!” - Ja kui pani piibu täis, siis viskas koti tagasi.
Põhjasõja asuski esimene mees Vääskasse (see, kes niitis). Siin oli siis vist üksainus talu.
Mineval (1929) suvel käis Rootsist ekskursiooniga üks mees siin U.-Soldinas Veeberi juures, kelle isa [?] oli Kaarel XII ratsaväeülem. Poeg oli ka juba vana mees, käis neid lahingukohti vaatamas. (T. Kasikov)
EKLA f 200, m 18:1, 36/7 (3) < Vaivara khk. - Rudolf Põldmäe (1931)