Ajalooline traditsioon: Vaivara.

Asjalised mälestised - Vanad talud, vabrikud jne.

Sirgala küla lähedal on Laagnapõld, seal asund “rootsi ajal” vana küla. Kaev aetud alles mineval aastal täis, tammepuust rakked olnud sees. (J. Uustalu)
Jogoksi metsavahi maja juures jõel olnud vesiveski. Seal olnud ka põllud. (J. Uustalu)
Uus-Sõtkel on Veskoru koht. Seal olevat tammepalgid jões, olevat vana vesiveski koht “rootsi ajast”. (J. Uustalu)
Auvere maal asund kalevivabrik, uue mõisa ligidal, Kädelga oja kaldal. (F. Feldbach) Auveres olid sitsi- ja viinavabrikud, asusid metsas. Sitsivabriku peremeheks oli salakaubavedaja, kes tapetud Rapu koha peal; selle järele hüütakse kohta Hirmusa kohaks. Rausi talu maal tapetud (a. 1913 või 1914 umbes) ta perekond. Vabrik asund Sabruka metsa juures, vabriku ase praegu tunda. (A. Asmel) Üks vana Kõrtsi Jaak rääkinud, et Auveres olnud tõesti sitsivabrik. Salakaubana veetud sitsi siia ja siin trükitud ning viidud jälle välja.
Auveres olnud kolm viinavabrikut: Kädelga, Sabrakas ja mõisa rohuaia juures, mille lähedal asund ka sitsivabrik. Jutustaja on kõnelend mehega, kes on joond Auvere vabriku viina. (J. Asmel)
Auvere Sepametsas eland sepp, seal leiduvat veelgi “rauasitta” ja metallitükke. Väljaotsas asund sepa kaev. (J. Talu)
Auvere viinavabrikuist kaks asund sootuks sügavas metsas, praeguse magistraalkraavi lähedal, Samokrassi ja Auvere vahel.
Metsas asund ka Lauakink, kuhu veetud palgid kokku ja lõigatud laudu. (J. Jääger)
Utrias olnud vanasti veski jõel. Praegused inimesed ei ole seda enam näind. (L. Veski)