Ajalooline traditsioon: Tori.

Suusõnaline traditsioon - Sõjad vanematest aegadest pääle - Suur Põhja sõda

Selle punkti kohta on rahva suus vähe mälestusi.
Suur Põhja sõda
Üldiselt teatakse jutustada ühest suurest sõjast, ühenduses suure katkuga, mis vanal ajal olnud ja mille ajal kõik inimesed ära surnud. Selle all tuleb muidugi mõtelda Suurt Põhja Sõda. (Selle kohta vaata käesolev aruanne lhk. 30-31; 1713 aasta. Mõnda täiendavat leidub ehk ka käesoleva aruande järgmises punktis – näljad, katkud jne)
Rahva suust olen selle kohta järgmisi üksikasju kuulnud:
EKLA, f 200, m 8:4, 60/1 (III,2) < Tori khk. – Ada Piirak (1925)

Alt üle jõe olevat Rootsi sõda tulnud, läinud otse üle raba Viljandi pääle.
EKLA, f 200, m 8:4, 61 (III,2) < Tori khk., Viinaaua t. – Ada Piirak < Kadri Kornfeld, 85 a. (1925)

Rootsi sõda on Pärnmetsa ja Sorkuni vahelisest rabast läbi läinud. Tee mida mööda nad läinud, on suurte raud kividega täis täidetud. Riisa küla Möldri talu maa pääl on sõja leeri ase olnud. See on üks kõrgem koht. Suure vee ajal, kui jõe kallas ca 20 [ruut]versta kaugelt veega kaetud, on see leeri koht ikka veest väljas.
EKLA, f 200, m 8:4, 61 (III,2) < Tori khk., Riisa k., Ado-Jaani t. – Ada Piirak < Jaan Riis, 43 a. (1925)

Rootsi sõda läinud Tõnumurru (Võlli) talude kohalt läbi.
EKLA, f 200, m 8:4, 61 (III,2) < Tori khk., Metsaküla k., Torilaane t. – Ada Piirak < Jüri Puust, 57 a. (1925)

Suure sõja ajal tapetud kõik ära. Poola ? kuningas lasknud maa inimestest paljaks riisuda, sest see maa tulnud venelaste kätte. Poolakad käinud ratsa hobustega riisumas ning neil olnud palju hõbe asju.
EKLA, f 200, m 8:4, 61/2 (III,2) < Tori khk., Mannare k., Soone t. – Ada Piirak < Kadri Jurs, 82 a. (1925)