Ajalooline traditsioon: Tori.

Asjalised mälestused - Kirikud ja matusepaigad - Oreküla katoliku kirik

Ore külas olevat Tõõtsa või Rooma mäel vana katoliku kirik ühes matusepaigaga olnud. Need, nn. Tõõtsa ja Rooma mägi on Pärnu jõe kõrged liivased kaldad: Tõõtsa mägi - Tõõtsa talu maa pääl, Rooma mägi – Rooma talu maa pääl. Kirikust pole mingit jälge järel. Keegi kündja olevat sattunud kivide rea pääle, mis mingit alusmüüri näidanud. Arvatakse sääl – Tõõtsa ja Rooma mäe vahel seisnud Poola kirik. Vanasti olevat eriti Rooma mäest palju luid välja tulnud. Nüüd on Rooma mäe katkemine seisma jäänud ning puud pääle kasvanud. Tõõtsa mäel on aga peenike liiv praegugi täis väikseid pudenenud kondi tükke.
Rooma talu vanaema teadnud jutustada, et Oreküla kiriku kellad olevat olla tee ääres maetud olnud. Need on aga üles leitud. Rahvajutu järele olevat katsutud nende kelladega, kui nad terved olnud, tõrva keeta, kuid selleks olnud nad liiga paksud. Kellasid olnud 2 tükki. Inimesed löönud kellad katki ja viinud tükid koju.
EKLA, f 200, m 8:4, 1/2 (I,1) < Tori khk. – Ada Piirak (1925)

Hr Oidermannil on ka üks kella tükk – ca 6 tolli pikk ja 5 tolli lai.
EKLA, f 200, m 8:4, 2 (I,1) < Tori khk., Sohlu k., Lõusa t. < Mannare k. < Tammiste v., Röövliaugu – Ada Piirak < Juhan Oidermann, 78 a. (1925)

Mihkel Laas, kes Orekülas Rooma talus kasvanud, teab jutustada – kui ta noor olnud, leitud eriti Rooma mäelt palju surnu luid. Kondid veerenud mööda mäge alla jõe poole. Siit leitud ka preesisid, nõelu, rahasid.
EKLA, f 200, m 8:4, 2 (I,1) < Tori khk., Oreküla k., Rooma t. – Ada Piirak < Mihkel Laas, 62 a. (1925)

Kui M. Tammanni naine karjas käinud, surisenud Rooma mäel kondid. Vanemad inimesed öelnud ikka – Kui leiate konte, ärge pilluge laiali, nad on ju meie sugu inimeste kondid. Vanemad inimesed korjanud kondid kokku, lugenud Meie Isa palve ja matnud maha.
EKLA, f 200, m 8:4, 2 (I,1) < Tori khk., Aesoo k., Kubja t. – Ada Piirak < Mihkel Tammann, 80 a. (1925)

Rooma mäes arvatakse ka sõjaaegne matusekoht olevat, sest surnud on ilma kirstudeta maetud.
EKLA, f 200, m 8:4, 2 (I,1) < Tori khk., Randivälja – Ada Piirak < Katariina Kalbus, 48 a. (1925)