Ajalooline traditsioon: Simuna.

Vabadussõda

Mälestused Vabadussõjast on õige elavad ja veel liiga värsked ning laialivalguvad.

Venelased tulid sisse, kaitseliit oli Peipsi pool servas vastas. Punased olnud järjega juba Rohul. Ühel hommikul, kui poiss piima läinud viima, siis tulnud talle vastu punaste ratsanikud, 12 meest. Küsinud, kus valged on. Kissa koolimaja juures olnud siis tulevahetus, punased löödud tagasi ja nad ratsutanud Rohusse. Sealt tulnud suure polguga tagasi. Kella kahe ajal olnud lahing, aina püsside ragin. Valged saanud metsa, põgenenud ära, jätnud laskemoona venelastele. Peale pühi tulnud siis Narva sulid karistussalkadeks, see olnud nii ühel teisipäevasel päeval veebruari kuus. Läinud kohe vallamajja. Oma punased, kohalikud, olnud nimekirja kokku seadnud, keda maha lasta. Jutustaja ka seal seas, temal pidanud olema püssiladu. Talle toodu sõna, põgene metsa, olnud nädal aega seal. Käidud mitu korda otsimas, igakord pääsenud ikka ära. (Mihkel Kümnik)
Punaste ja valgete vahel oli Sallas lahing. Punased said lüüa ja taganesid hirmsa kiirusega. (Juhan Steinberg)
EKLA, f 199, m 60, 279/81 < Simuna khk. - Ilse Post (1932)