Ajalooline traditsioon: Simuna.

1917. aasta revolutsioon ja okupatsioon

Sakslased võtsid püssid ära, paremad püssid tegid rahaks. Nõudsid pekki ja mune. (Mihkel Kümnik)
Sakslased olnud kõigiti kenad ja viisakad (Kaarel Tomberg).
1917. a revolutsiooni järele taganenud venelased, jätnud veel 2 suurtükki maha. Muidu erilist kurja ei ole teinud, kuigi rahvaga kaunis toored olnud.
Kui sakslased sisse tulnud, siis alanud kitsas aeg. Käinud rüüstamas ja läbi otsimas. Just äramineku eel tulnud 2 soldatit Sõnajala tallu ja öelnud jutustajale “ Sul pidada olema ikka seda vana vene varandust? “ olnud raha välja pressijad. Rentnikult võtnud kartulaid ära. Igalpool toimetanud läbi otsimisi. Paljude käest võtnud pekki. (Villem Nano)
1917. aasta revolutsioon läinud vaikselt. Siis tulnud okupatsioon. Salla vallamaja juures lasknud sakslased kaks meest maha. Sakslased olnud häbematud inimesed, peale muu veel vargad. Jutustajalt varastanud ristikheinu, üle 200 puuda. (Juhan Steinberg)
Okupatsiooni ajal viinud sakslased vallavanemad Riiga ja sundinud alla kirjutama, et Eestimaa läheb Saksamaa alla, et eestlased ise tahavad seda. Ei teised vallavanemad ole kirjutanud, öelnud, et meil pole selleks volitusi, ainult Salla vallavanem, Karl Murs kirjutanud alla, olevat kole rikas ja suur sakste sabarakk. (Juhannes Krikmann)
Olnud segased ajad. Punased võimutsenud, siis taganenud. Sakslased tulnud sisse ja lasknud maha Aleksander Auna - edrulase, ja veel 2 punast, viimased olnud venelased. Tapetute hauad veel praegugi Edrus. Sakslased olnud toored ja hoolimatud, päris röövlid kohe. (Jüri Traks)
EKLA, f 199, m 60, 276/8 < Simuna khk. - Ilse Post (1932)