Ajalooline traditsioon: Simuna.

Venestusaeg

Venestusaeg ei ole olnud nii väga terav. Kurtnal oli olnud kooliõpetaja, kes pole osanud sõnagi vene keelt, jäetud ometi ametisse. Poska olnud sel ajal inspektor, küllap tema neid asju seadinud. (Villem Nano)
Venestusaeg väga hull ei ole olnud. Sekretärilt ei ole kohe nõutud vene keele rääkimist. Politseigi rääkinud eesti keelt. Esimene politsei asus haagrehi asemele. Asunud alul Simuna külje alla - Sirevere külla, hiljem kolinud ära Väike-Maarjasse, Ärinale. Kuri ta pole olnud, aga äkiline olnud küll. Jutustaja olnud neil ajul vallavanem. Läinud loterii piletit ostma ja raha ei ole kaelas olnud. Politseiülem istunud laua taga ja kohe käratanud temale: “Kus su raha on? Mis sul raha kaelas ei ole?” Jutustaja vastanud siis, et: “Mul on raha taskus, aga ma tulin eraasja pärast, tahtsin loterii piletit osta.” - “Jajah! Aga kui üks ametmees tuleb oma ülema juure, siis peab tal raha kaelas olema.” Kärkinud nii tükk aega, pärastpoole andnud ikka järele. (Juhan Steinberg)
EKLA, f 199, m 60, 268/9 < Simuna khk. - Ilse Post (1932)