Ajalooline traditsioon: Simuna.

Hariduslikud olud - leer

Heinad, puud, lõmmud, kanad ja linad pidi viidama õpetajale, tema sai omale sellest taskuraha.
Kirikuõpetajale tehti leerilaste poolt kõik põllutöö ära. Leeris käidi kevadel 3 nädalat ja sügisel 3 nädalat. Käidi kordamööda. Köster lugenud lehe pealt, et need ja need lähevad täna õpetajale ning need ja need tulevad minule. Igaüks pidi veel tegema ühe puuriista, kas lusika, või kulbi või kurika ehk ükskõik mida, siis toodud sõel ja sinna sisse pandud anded. Palju seal õpetajale, palju köstrile läinud, seda jutustaja ei tea. Pauker olnud leeritunnis väga äkiline, kui ei ole juhtunud teadma, kohe andnud raamatuga vastu silmi. (Johannes Krikmann)
Leerilapsed käisid rehel ja linu longutamas ja hagu tegemas. Köstril ja õpetajal käisid leerilapsed sukka kudumas ja ketramas, ja kodu anti ka veel kedrust kaasa. Õpetaja proua andnud kord linu kaasa ketramiseks, öelnud ise: “Kas sa oskad ka hästi ilusad lõngad kedrata?” Keegi Opelsteini Miili ei ole sõnagi lausunud, siis temale andnud õpetajaproua 4 naela jämedaid linu kedrata. Teised, kes öelnud, et nad hästi oskavad, need saanud 2 n[aela] peeneid.
Üks tüdruk kudunud köstri köögis kord sukka, jätnud kogemata ühe silma maha. Köstri emand näinud seda, võtnud tüdruku söögituppa kaasa ja pannud laua äärde istuma. Köstril olnud paipoisid, need istunud ka seal. Siis emand lasknud kohe enda ja nende silma all suka üles harutada, ise hurjutanud: ”Sina häbemata tüdruk! Ise tahab mehele minna, aga ei oska veel sukka kududa!” Nii ära häbistanud. Vana Pauker peksnud leeripoisse vastu nägu, ise öelnud: “Mina olen nüüd püha viha täis!” (Liisa Veil)
EKLA, f 199, m 60, 256/7 < Simuna khk. - Ilse Post (1932)